Délidis logo

Paddenstoelen

De ultieme smaakmaker van het najaar

Met hun diversiteit aan kleuren, vormen, texturen en smaken zijn de mogelijkheden eindeloos. Daarom zijn ze tijdens de gezelligste periode van het jaar niet weg te denken uit de keuken.

Voor ons divers aanbod aan paddenstoelen vertrouwen wij al jarenlang op onze trouwe partner Harm van Unique paddenstoelen. Al sinds 2004 is Harm dé referentie in branche voor een zeer uitgebreid assortiment aan paddenstoelen. Met zijn expertise heeft hij een bijzonder mooi netwerk aan gespecialiseerde champignontelers uit België en net over de grens in Nederland uitgebouwd.

Wat onze samenwerking zo mooi maakt? Het feit dat we door de jaren heen samen zijn gegroeid en elkaar naar een hoger niveau hebben weten tillen.

Tijdens ons jaarlijks bezoek toont hij hoe verschillende soorten paddenstoelen geteeld worden en steeds opnieuw staan wij versteld van hun vakmanschap en innovatie. Hun liefde en passie voor het product werkt aanstekelijk en daarom geven we jullie graag een blik achter de schermen!

Innovatie en duurzaamheid met oog voor kwaliteit

We werken samen met champignontelers die passie hebben voor hun product en op een milieubewuste manier hun producten telen. Zo werkt onze belangrijkste leverancier zelfs volledig klimaat- en energie neutraal. Dit realiseren ze door de transportstromen en aanmaak van afval te beperken, energie op te wekken met zonnepanelen én zo min mogelijk van de vrijgekomen energie verloren te laten gaan. Dankzij diverse gekoppelde technische systemen kunnen ze het teveel aan warmte in de zomer ondergronds opslaan om in de winter te gebruiken en andersom.

Een blik achter de schermen

De champignonkwekers bootsen de ideale omstandigheden waarop champignons in de natuur groeien na in hun kweekcellen. Ze voorzien een voedzame bodem, ook wel substraat genoemd, en zorgen voor een vochtig en broeierig klimaat in een donker cel. Dit alles in een gecontroleerde omgeving met oog op kwaliteit.

Niet alle champignons worden op dezelfde manier geteeld. Het substraat dat wordt gebruikt is afhankelijk van de soort paddenstoel. De verschillende soorten van substraten zijn: beddeteelt, teelt op stro en teelt op hout. Wij kregen een rondleiding en konden de 3 verschillende manieren aanschouwen.

Kastanjepaddenstoelen

De bodem bestaat uit compost en dekaarde. Dit wordt op bedden in een kweekcel gelegd waar de temperatuur gecontroleerd wordt. Vanuit de compost groeien de myceliumdraden door dekaarde en ontstaat er knopvorming. Deze knopjes groeien vervolgens uit tot champignons. Dit kan heel snel gaan: een champignon wordt op een dag dubbel zo groot. Eens de champignons groot genoeg zijn worden ze met de hand geplukt. Dit gebeurt in meerder fases, ook wel ‘vluchten’ genoemd.

Al deze champignons starten als kastanjechampignon, maar door een goed georganiseerde oogst wordt er ruimtegecreëerd zodat een deel nog verder kan uitgroeien tot portabella’s.

Oesterzwam

Onze teler van oesterzwammen maakt zijn substraat volledig zelf vanaf de eerste fase. Deze substraten worden verpakt in plastic pakketten waar ze grote en kleine gaatjes in maken. De kleine gaten voor uitwisseling van gassen, de grotere gaten maken de groei van de paddenstoelen mogelijk.

Nadat ze 2-3 weken in de doorgroeiruimtes hebben gestaan en het mycelium volop heeft kunnen groeien, gaan ze naar de oogstcellen. Al na een paar dagen vormen de eerste knopjes zich en na vijf dagen kunnen de eerste oesterzwammen geplukt worden.

De oesterzwammen groeien op tros. Ze kiezen ervoor om deze boeketjes intact te houden en niet los te snijden van elkaar om te verpakken. Dit omdat ze op tros langer houdbaar zijn en beter vers blijven.

Shiitake

De shiitake wordt op hout of boomstammen geteeld. Harm teelt zijn shiitake zelf op blokken van houtzaagsel. De blokken worden geënt met mycelium waarna het met plastic wordt afgedekt. Hierbij is het belangrijk dat de stam goed vochtig blijft en in een schaduwrijke omgeving ligt. Dit zijn de ideale omstandigheden om de shiitake te laten groeien.

Délidis logo

Délidis NV - Hoofdzetel
Kloosterstraat 58,
2275 Gierle

Tel: 014 55 84 48
E-mail: info@delidis.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met exclusieve aanbiedingen, tips en nieuwtjes: